вторник, 1 септември 2015 г.

събота следобед




Хамакът дремеше под снимката на крива круша с празно гнездо. Снимката имаше нездрав вид. Вероятно птиците отдавна танцуваха мъртви.
„Най-краткият път между две незначителни случки- самотата, е и най-скучен“.., (жената) с шала прогони мисълта, допи чашата и издърпа прозореца- той не се съпротивляваше; момчетата хранеха Мери с децата й, които се промъкваха незнайно как из пространствата. Рошко, Рижата, Брат ми и Малката умираха за кондензирано мляко, но без хляба. „Котките вече не се страхуват от нищо?!“  Едното мяука с дни в избата им преди (тя) да слезе и да провери. Преброи доволно резените. Купуваше лимоните след работа от магазинчета в крайните части на Бангкок, Рейкявик, Компостела, Бразавил… Винаги различни. Така собственика, или продавача не можеше да (я) познае, да си спомни, че (я) е виждал преди. Разля бутилка вода в авокадото, на мандарината, напръска и листата им- бяха единствените две дървета наоколо. Дъждът бе придобил вредния навик да ги пренебрегва.
Близнаците се заинатиха и по фотографията. Гледаха на снимката като  част от очарователната поредица малки ковчези погребваща всички роднини на светлината и времето. Котките се бяха изпарили и те разменяха части на разглобените си камери. Живо се интересуваха как работят нещата, но все по нещо им липсваше когато събираха частите на човек, за да го сглобят. Смът и Смър приемаха меланхолията, която се сгъстяваше около прочутата (им майка), но не понасяха миризмата на джин. От газираното (й) не близваха, защото тренираха усърдно по специалната програма. Избягваха помещението.
Неделята е синоним на очакване.  А съботите никога не са били пиршествата, защото колекционираха уморите като овъртопените тьотки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар