четвъртък, 17 март 2016 г.

Труман




Колю "ТруМана" наистина бе мъжа-истина. Макар и роден с помощта на епруветка и спринцовка, Колю стигна и задмина елата и гонеше и ръста на вишнята в двора. Шест лакътя и две педи, риж, синеок, дългокос и добродушен по природа, "ТруМана" сменяше гумите на „Балканче"-то на „малкия“ без крик, можеше да простре дрехите на цялата улица с една ръка и ремонтираше черно-белия, работещ"София" със здраво ступване и с бойния вик: "Бах, ма`аму! Прякорът "ТруМана" се лепна случайно, но и по пътя на абсолютно зависимата от желязото, магнезия и калция, логика.
"Хладнокръвен съм, братче, вече не пуша!", "Братчед, хладнокръвно ми е отвънка!", "Добре ма, нали виждаш, че съм `ладнокръвен, що ма дразниш ся?".. В селото почна да се говори за Колю "Хладнокръвното".
Хасан Гелмезов- новият даскал в Горно Уйдурмище и Колю се срещаха за втори път, сега на опашката в бакалията, по вересиеното време.
- Бай Вашку, хладнокръвно ми е. Кръвното ми се спича. Я дай една бутилка "Меча кръв". ("хладнокръвно" се бе чуло и при родителската среща, поне 2-3 пъти)
Хасан, чиито мигли сякаш циклеха пушилката от задименото в евтинджос тютюнец помещенийце, пое задълбочено въздух и с алтов гласец, запита:
- Господине, съдейки по Вашето "хладнокръвно", вероятно не просто сте чели Труман Капоти, а сте му и...
- Ти на кой викаш, капут бе?! Ъъъ?- очите на Колю добиха големината и вида на световноизвестния долноуйдурмишки чери-домат.
Последвалща сцена и цялото опашка и сичкито село научиха кой е ТруМан Капотито. Хасан се сдоби с прякор- "Безстрашният"; децата почнаха да го уважават и го слушаха повече. А накрая, за „капак на зелето“, кметът отключи и библиотеката и познайте, коя книга зае наш Колю?!.. "Хари Труман- човекът, който промени Америка и света!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар