сряда, 29 юли 2015 г.

жега



Техникът, който основно го отнасяше при проблеми с лятото, тотално обърка пропорциите на топлия и на студения въздух- знаеше го, но бе безсилен, затова късите хладни периоди оставаха под клапите. За природните грешки, или несъобразителността на климата винаги се намираше отлично човешко обяснение. Имаше си подобно и в случая.

Север Каратехник живееше отвъд Специалността с многобройната си челяд- деветте хармоники- два пъти близнаци, пет момичета и четири момчета, и с дребната си, някои приятели доволно протриваха зеници- „златното облаче“, жена. Че Суша Каратехник бе облак- спор нямаше, защото плачеше с повод и без празници, с настроение и толкова безизразно, често, честно и интензивно и семейството дори не помирисваше проблема с водата. Най- малките останаха единствените ползващи водни оръжия в околията и не спираха да дразнят другите деца. Поливана на секундата, градинката на къдравите виолетови краставички и шумните репички никога не се оплакваше. Излишъка пазаряха за космическите бани. Живееха в „Хармония!“; така Север, по настояване на Суша, бе преименувал имението- преди сватбата бе „Радост“. Но идилията се превръщаше в бурена за плодородната душа на техника- той бе Специалист, а обитаваха Отвъдното и мислите, замразили дните и вкоченили дори съня в долните му измерения, напразно правеха опити да се свържат към тези на общността. Когато Север все пак се престраши и сподели виждането си за приобщаване към Гнездото- луксозният район в Специалността, зад къщата вече имаха езеро. Рибките Юнг долетяха мигновено. Метамистичното надделя за пореден път..
- Тати, тати, колелото се сцупи- детското цвърчене, по- досадно от ятата рибки, чукна Север и техникът се закле в свети Луминисцент, че освен колелото ще разреши проблемите с клапите, че ще размрази ада и ще купи буболечката, за която Суша бе изплакала цяла река.

Петъкът дръпна ръчната, а Б. Б смъкна шалтера на жегата, защото приближаваше неделя и мачлето с приятели. В Бояна от срядата мъкнеха туби и влачеха водоноските- нямаше вода- безуспешно се търсеше реална повреда. Север потърси и намери логиката за настъпилото захладняване без личната му намеса. Буболечката- великан бе на път да предизвика Вселенски потоп, само защото опасе краставичките и вгорчи прясната салата. А деца през три парсека, набарали някакъв водопровод, се събираха, пълнеха оръжията и играеха на „ Да напръскаме Слънцето“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар