неделя, 12 март 2017 г.

идентичността на илюзията
                                                    илюзии
                                                                             
                                                    и Бог създаде водата
                                                    по свой образ
                                                    и по свое подобие
                                                    и то бе всичкото
                                                    което стори-
                                                    нужното за всичкото
 
                                                                                


В ъгъла, под метър високата пешеходна площадка-алея между двата входа- нашия и "д", върху купчината мръсен сняг, една гугутка кълве захвърлен хляб, а черно-бялата настръхнала котка я дебне от плочника; за отбелязване, че и двете животинки са доволни охранени.

Забавям ход по стъпалата, спирам, гледам минута, гугутката литва очаквано и без предупреждение. Продължавам към съседния вход, хищникът ме заобикаля, скача, приближава къшея и почва онова типично душене.

Не се обръщам повече, защото знам, че хлябът не ще получи одобрение, шарената гугутка вече е кацнала на покрива, а тихата нинджа ще се шмугне под кола на някой клиент на очната клиника разположена в блока, или евентуално под кола на туземец.

Следвам невидимата за мен, своя депресия, която в естеството си е без сянка. Тя не търчи. И аз за къде да бързам?Какъв е смисълът да бъдеш добър? Какъв е смисълът да бъдеш?

Тялото, моето собствено тяло, ми /по/иска виза. "За границите отвъд смисъла", казва ми. Които ще пресека, за да стигна в дълбочина. Корените си. Душата си. Не знам за душата, но плувам по вените си- пълноводните тъмни реки, вливащи се в двата океана- разум и бъдеще. Бог е лодката, и лодкаря, и веслата. Не вярвам в/на Бог.

Няма нищо мистично в сърцето. Измамният зар. Хвърляш го. Пада се винаги: „Обич.“ Сърцето е камък. Част от астероида, изпаднал от Космоса, в кладенеца на лудостта. „Пляс“. Сякаш бе вчера, когато болката събра своята одежда- прашинките пясък на светата пустиня и облече в тях водата. Лудостта и Разумът. Брат и сестра. Възкачили се на трона. Кой е наследникът? Бог! Детето на тази греховна любов.

Отхапвам плода. Себе си ям. Изплювам семките. Сдъвквам семките. Корените, които някога ще бъда, вече растат. Корените, които винаги сме. Корените смърдят на смърт. И ухаят на невинност. Бебешката невинност. Аромат, по който въздиша всяка пролет. Ароматът, в който всяка целувка е влюбена.

Хората са трохите. Ята черни гарвани- смъртите долитат от хаоса. Съзиданието кълве от Твореца. Хората сме хляба, с който се храним бъдещето. Хляб и вода. Тялото и душата. Енергията се плиска. Моето тяло крачи. Краката ми отвеждат в сънищата всяка будна частица. Доброто пълзи в сянката на трона. Детето- Бог го гони. Играта на гоненица. Хваща го и го пуска. Хваща го и го пуска. Хваща го и го..

Змиите. Двете. Преплетени в едно. Рисуват времето. Децата /пре/рисуват своите родители. Огледало в огледало в огледало… Огледалното. Огромните трохи поглъщат птиците. Морето Страх, в което се вливат вени, аорти, сънища, бои, цветове, звуци и истории. Морето Обич. Същото е.Саркасизъм. Нищо общо с расизма, с теб (и с мен)

Шахматисти. С белите фигури играе веганът А. Х, а с афроамериканците, с черните, с негрите, с бежанците, с емигрантите..

Дядото се тътреше пряко своите „100", а други двама старци го подпираха, за да не падне. Тримата се движеха в парка със скоростта на пълзящите четки за зъби. При масата за тенис мъжът избута ескорта, съблече нацистката униформа, взе хилката от момичето, с което бях и играта доби друго измерение.. Броях. Навеждах се. Броях.. Дядката би и се изхили доста гадно с беззъбата си усмивка. Старците се поеха с пътя си и времето заглъхна.

Сменяш картина на стената с часовник- замени и стената със свободното пространство. 
Истинските стихове и картините (и рисунките) носят душа. Всяка молба има и душа, и сърце. Така съм чувал да казва празнотата.

Идентичности: хора без сянка- личности без профил. Същото еПоканих Бог. Вкъщи. Беше черен. Беше жена. На чай, той (тя) друго не пие. Аз си сипах уиски.
Рече да не се надявам. Видимо се притесних. Питам я (го):
- Нещо чаят ли?
Бог си сипа. Чукнахме се. Пихме до дъно.
- Не го мисли.
И си тръгна.
Какво има да му мисля? Всеки си знае работите.
Краят е за цитатите, по памет естествено:

"Истината е някъде там". Къде е там? Истината е тук. Не "тук и сега". Само тук.
"Ланголиерите се хранят с миналото ни". Кой погълна бъдещето? Празнота преди нас. Пустотата, която следва.
"Совите не са това, което са". И бухалите не са. Синята птица пърха. Щастието е отрова, която убива дните. Ден по ден.
"Алиса, последвай ме". Към утробата. На звездите.

                                                       рисунка: Пол Клее
Истинските стихове носят душа. А всяка молба има душа и сърце. Така съм чувал да казват.Няма коментари:

Публикуване на коментар