понеделник, 11 юли 2016 г.

Отсъстващо присъствие




                                             
                                                 „Всяко дърво прави сянка, 
                                                  но от всяко дървен философ не се дялка“, 
                                                  Източна мъдрост

Мобилното устройство по няколко пъти на ден известява за ангажимента ми към деветнадесет приложения; длъжен съм да актуализирам и фейса. Телефонът е умен. Първата клетка, брънката, или амебата по пътя на бъдещият изкуствен интелект. Плъзвам пръст и с точката концентрирала в себе си хиляди мои умиращи клетки натискам „Х“ за изтриване. До следващото припомняне. Дните напомнят за мечтите си чрез срещата по Главната в Търново с щастливото семейство и малчугана им.

Истината затваря очи за своите грешки. Прави се на сляпа джанка. На разсеяна диня. Истината, макар да е най-бързата линейка, често идва когато си напълно здрав и не рядко забравя за теб, когато си в нужда. Тя (Той е истината в слипове и потник) обитава бутилките изпити с приятели. Хълцука на дъното им. Оригва се и пърди. Истина е, че не изпитвам чувства към алкохола. Че в дългите периоди от време унищожавах алкохол в големи- харесва ми клишето- промишлени количества, за да предпазя с показността близките и колегите си от пагубното му влияние. Истината е и че просто се наливах. Истина и самоирония. Финален рунд. Касисус Клей изправен срещу Мохамед Али. В Старата ни столица. Изгубилият танцува лимбо под лъчите на лунната дъга.

-Давай смело, слагай ги тука, и бирите са за нас! Не се подвеждай по интелигентния вид- Цанев, с вечната си окуражаващо-подкупваща усмивка.  В костюм и риза- задължителни за дребсън директор в пивоварна- той,  не че и аз не съм културка. Седим след работа в „Сити пъб“  в Търново пред поръчката от два двойни „облака“ и две големи наливни тъмни. Милото колебание е поставило коктейлите на масата, но халбите се поклащат върху таблата. - С вторите бири да ни донесеш и от тези трътчици и соев сос- пръсти на аристократ върху менюто. Мерси. Запиши си, умните винаги си записват. А видиш ли го ей.. (сочи мен и ме перва по челото). На нищо не мяза, само защото се прави, че помни от малък.

Във Велико Търново няма нищо „гнило“. Градът все някога е притежавал тайнството, носил е атмосферата от онзи свободен, сладникав аромат, в който се разтварят и звуците на джаз, и драмите на поетите по местни и прииждащи красавици, и копнежите на всяко изкуство. Днес „Великото“ далеч не е Хамлетовско и трудно надмогва носещото се усещане за правилност преди, по  време и след сменящия прическата на цифрите си ежегоден календар с лице на миловидна река и снага в изкусното подредени лъснати камъни под формата на история. Янтра вярно си приличала с Мисисипи-  кипри се с короната- „Река на своя град“. Денят се ражда и пакости чрез Хък и Том в по-друга действителност.

"Да бъда" го може детето. Моноспектакъл. „Малкият Интер“, историческата част на Търнвоград, точно до Уредителното  и в близост до Камъните (Царевец). Дамяна е актриса и играе пред нас четиримата, но не за парсата-  домашна лимонада, а в плама на детското, неподкупно и честно въображение, което е готово да погълне целия свят като един хамбургер. Разказът за резенът лимон приключенстващ по ръба на вселената „чаша“ е само неин и само тя има право да го разкаже в подробности и цветно когато пожелае.  По „Гурко“, възрастните плуваме в океана на нейната игра, всеки в своята си лодка от проблеми, тревоги и очаквания. Дамяна би могла да бъде и ще бъде (вярвам) много добра актриса и всичко онова, другото, до което въображението я отведе в бъдещето.

В миналото, след адски купон, се озовавам в разпъната палатка, в абсолютно празен хол, в апартамент в Търново, близо до стадиона. Не помня, Цанев, не си записвам, може да е имало и нарисувани цветя по стените и на пода- домакинята все пак беше художник като теб; то и ти не запомни, че по време на запоя ни в пъба проведе едночасов разговор, дори не вярваше на паметта на телефона си, а ти падна и батерията,  че и с моя продължи…  Непоисканата  истина е досадна освен за другите и сама на себе си. Но мечтите и красотата са особеният вид истина и заедно с обичта заслужават да бъдат натрапвани всеки път. И без пътища дори. Заглавието  („Отсъстващо присъствие“) довя странстващият вятър, пътуващ от Северна Африка към себе си чрез теб, Ел. Заето е от една бъдеща фото-изложба свързваща моментите- на  Изтока и Запада, на Ориента и Дисниленд, на морето и града. Отсъстващо присъстващи, ръка за ръка, във Велико Търново се разхождат миналото, настоящето и бъдещето. Семейството щастие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар