понеделник, 3 април 2017 г.

Чомолунгма







- Чомолунгма! Чомолунгма!- детето вадеше пръста си от устата, скимтеше и се въртеше в огромното, проядено от гадинки легло. Ноктите, неизрязваните с месеци, драскаха по дървото в опити да се задържат върху плоскостта. Сякаш и те изкачваха стръмното.
- Шомелунга? Каква е тази дума, сестро? Какво му става? Да не би да призовава някой демон?!
- К
`ви демони те гонят, Фелиша? Мечето ни е болно, с висока температура. Не виждаш ли, че бълнува? Намокри още чаршафи, Фелиша и сложи кафето. Нощта ще бъде дълга! Побързай, но внимавай, че печката ми е нова. На газ е. Модерни сме ние.

Болният, Кевин Джеймс Едмънд Голдън Хенри III, накратко Кевин „Голямото Момче“, бе роден в Атмор, Алабама. Градчето на границата с Флорида тогава наброяваше 8848 жители. На рождената дата на Кевин- 29 май, 19.. г.,  Левит, дърводелецът, падна от покрива на Мюлер и си счупи ръката. В града и до днес няма мол, но всички бяха и са вярващи- и кравите, и конете, и кучетата, и котките, че и мишките. Атморци се молят в един от 176- те си храма, построени за 68-те различни църкви и вероизповедания, което превръща града в мястото с най- много храмове на глава от населението в САЩ (и по цялата планета). Чудесата, което се случваха, също бяха с пъти повече от където и да е на Земята, но честотата на проявленията им не впечатляваше атморовата мозъчна, нека я наречем с обич и нежност - по-слабовата мощ.

Първото чудо покрай Кевин- не бе нещото съвсем неочаквано и специално за детето, се бе случило предходната нощ- заваля сняг, който обаче натрупа- цели три инча; подобно бедствие жителите на Атмор нямаха в аналите си. Лакомият Кевин натъпка устата си пет пъти с безвкусния и безплатен сладолед, затова сега лежеше болен и бе на границата със смъртта, за което майка му и леля му дори не подозираха. Спасиха го не чаршафите, а Феята на зъбките. Госпожицата действаща по користни подбуди (чудните млечни зъбки на Кевин) се застъпи пред ангелите в Съвета на истинските измислици, който по изключение заседаваше в отсъствието на безкомпромисното мнозинство от комиксови герои. След още дванадесет години „Голямото Момче“ постъпи в армията втален до степен на поносимост и получи честа да бъде натъпкан в самолет. Приеха го в екипа на „Сините ангели“. И това си беше чудо, особено като се има в предвид че ескадрилата летеше под носа на семейство Хенри, но те не бяха и сънували самолети преди промоцията на Кевин, защото не водеха децата на Пенсакола бийч. Люлеещият се безсмъртен стол на дядо Едмънд напътстваше поколенията между две прохърквания  ето така:
- Океанът е за богатите! Плажът е за безделниците! Ние си имаме градините и Бог!

Децата изпитваха истински ужас от мумията на стареца, защото я виждаха и слушаха много по-често от единственото радио, което възрастните ревниво пазеха за себе си- „Да не се счупи..“  Големите пускаха радиото късно и танцуваха неприлично в хладните нощи. Четиримата братя и трите сестри на Кевин получиха нужното възпитание- те обожаваха работата в градината и всеки един избра свой си път и храм до Бога. Кевин (впрочем и новите му зъби бяха класа) на пръв поглед приличаше на тях- ровеше калта като огромна къртица, а единствената му лично негова бяла риза се пазеше за неделите. Но „Голямото момче“ имаше и някои странности. „Кевин, веднага на земята! Клонът ще се счупи и ще паднеш!“, „Кевин, ти ли си бутал радиото? K`ва е тази спортна станция?“, „Кевин, не се катери по оградата!“, „Кевин, момчето ми, кво си казал на учителката? Искал си да ставаш астронавт?!“, „Кевин, нима си избрал костюм на снежен човек за Хелоуин?“ , „Кевин, защо вече не ядеш месо?“, „Кевин, Кевин..
- Мам, аз когато бях болен сънувах нещо. Помниш ли, Чомолунгма? Аз помня всичко. Днес открих думата в една книга в училищната библиотека. Чомолунгма е другото име на връх Еверест. Най-високият връх на Земята! Аз ще отида на Еверест, мам!
- Кевин, млъкни и свърши малко работа! Царевицата не се бели по този начин. Не си малък, хвани я по-отгоре, отчупи върха и смъкни обвивката.  Нямаме цялата вечер за барбекюто!

- Негър? И то на Еверест?! Позор, о богове, вие сте по-луди от хората! Когато умра, да! Не, безброй години след смъртта ми!
- Зевс, успокой се, гласувахме. Ще пуснем момчето и то ще стъпи на върха.
- Нима ти, Дурга, учиш мен, Зевс, на спокойствие!? Хера, Шива, Парвати, Тангра, Кетцалкоатъл,  Виншу,..?!
Боговете мълчаливо и невъзмутимо лочеха смутита поднасяни на всеки 12 минути от Дионисий.
- Ще видите, о богове, следващият папа ще е жена. И Земята пак ще бъде плоска!
Зевс ритна вратата на любимата на боговете плодова кръчма „Пънче и козар“ и се измъкна навън, на обратната страна на Луната.

Третото чудо. Лейтенант Кевин Едуард Хенри от ВВС на САЩ, който при мисия изгуби всичките си зъби и лявото си око, се включи в комерсиална експедиция и се превърна в първия едноок чернокож-веган покорител на Чомолунгма. Шерпите в базовия лагер  бяха впечатлени и си направиха стотици селфита с негъра-алпинист. На връщане, на летището в Далас, Кевин се подхлъзна в тоалетната върху захвърлената кора от банан от Томас Мюлер и си счупи ръката. „Сънят на Кевин“ стана бестселър и най-продавана книга за годината в САЩ, Япония, Великобритания и Габон- родината на дядото на дядо Едмънд. Църквите в Атмор се увеличиха с една- „Спасителите за Тибет“. Новият папа..
..пие смути. Алпинист е. Жена е.
Шегувам се. Земята е кръгла. Съвсем обикновена. Пълна с чудни чудеса.                                  

Начало на формуляра

Няма коментари:

Публикуване на коментар