понеделник, 2 януари 2017 г.

Мисис сбъдната мечта


Лидия е красива и млада. Пролетта навършва осемнадесет. Момиче, изпълнено с мечти, което живее в затънтено провинциално градче в ъгъла на Северозападна България. Най-големият грях на каката, на по-малкият Симеон и на петгодишните Петър и Павел е, че семейството е изключително бедно. „Ще видиш София, или Варна през крив макарон. След бала оставаш тук и помагаш на майка си!“ Думите на бащата- невротик и алкохолик, обичащ децата си, но живеещ с абсолютната си невъзможност да прозре и да иска тяхното по-добро бъдеще. Мъжът, затиснат под собствените си проблеми, притиска всички. Единственият изход на Лидия (наричана Лили от любимата си баба Лила- пенсиониран учител по литература) да се измъкне от нищетата на града и от бащата, е да участва и да спечели местния конкурс за красота, който се провежда всяка година в средата на месец март. Лили е умно, романтично дете, харесващо обичаните и от баба Лила стари френски и италиански филми.
Кристина, приятелката и съученичка на Лидия, е разглезено момиче, истинска "кифла" със сексуален опит, само дете в богато за региона семейство с фирма за изкупуване на вторични суровини. В училището Кристина уговаря все още несигурната Лидия и двете са на път да се впишат за конкурса. Пред бара в центъра, където става записването на участничките, те виждат чисто нов джип с чужда регистрация. Заедно със собственика на заведението, приятел на семейството на Кристина, е и атлетичен мъж на около 50 годишна възраст, който говори българския с лек акцент. Мъжът се казва Калоян, Той обяснява, че е от години живее в Испания, че е фотограф и че представлява модна агенция. Калоян кани двете момичетата на почерпка и за по няколко бързи снимки на място. Лидия и Кристина се записват и сядат на неговата маса. Мъжът остава видимо впечатлен от интелекта на Лидия. Навън е студено, с леден вятър откъм река Дунав и Калоян предлага на двете да ги откара до домовете им. Кристина, разбрала от собственика, че точно Калоян ще бъде шеф на журито на конкурса за красота, флиртува с него цялата вечер като му позира в предизвикателни пози. В джипа, сяда до него, пуска се по крака му, а на слизане- оставена първа- хваща ръката на Калоян и го целува по бузата гледайки приятелката си в очите. По пътя към Лидия, Калоян признава, че е очарован от нейното присъствие вечерта и че не е допускал да срещне момиче като нея в подобен град. Мъжът галантно отваря вратата на Лидия и целува ръката й за лека нощ. На следващия ден, Лидия получава малък колет с красива своя снимка, книгата „Любовникът“ на Маргьорит Дюрас и визитката на Калоян между страниците.
Лидия прочита книгата за една нощ, а на следващия ден споделя с баба си. Баба Лила дава 10 лева на момичето, с уговорка тя да купи най-хубавите чаени бискквите в града и слага чайника върху котлон „Раховец“. Чаят е сервиран в стар порцеланов сервиз. Двете се наслаждават на ароматния липов чай, а бабата разкрива на внучката си историята за невъзможната любов на студентката по педагогика и младия френски поет, пристигнал за четене в столицата по покана на Комсомола. (Била само вечер, но каква. После имало покани. Тринадесетте години размяна на писма. Опитите за бягство. „Те, бягствата, само в ума на баба ти бяха, Лили.“) Лила защитава своя син, като се опитва да обясни на Лидия, че бащата всъщност не е лош човек. (Животът го бил направил, принудил го да стане такъв.. Учителката късно се оженила.. Мъжът й много млад умрял.. И между училището и детето, му изгубила дирята. ) Лидия включва старо видео, поставя видокасетата и двете гледат филма „Един мъж и една жена“. Бабата заклева внучката си да не изказва нищо на своите родители поне до края на конкурса. В оставащото време до събитието Лидия става видимо все по-нервна и избухлива. Кара се често с три години по-малкия Симеон, като почти стигат до бой с него и вече не обръща никакво внимание на близнаците. Забелязала промените в иначе благия характер на дъщерята, майката опитва на няколко пъти да инициира разговор, но всеки път среща мълчанието на Лидия. Бащата, който полага подпис след всяка отлична оценка на момичето, продължава доволно с мъжките потупвания по гърба й. Кристина без видима причина се отдалечава от своята приятелка.
Седмица преди конкурса, Лидия взема първото най-трудно и най-важно решение в живота си- звъни на Калоян, който не е изненадан. Момичето приема поканата му за 8 март. Лидия купува бельо и секси дълги чорапи със спестени от стипендията пари, а с уговорката, че ще празнува до късно с Кристина, получава разрешение от майка си да приспи у тях. На 8 март, Калоян чака Лидия след училище и двамата пътуват към София в ранния следобед. За момичето, това е първото пребиваване в столицата от пет години насам. От един от моловете, Калоян купува вечерна рокля за Лидия и букет орхидеи. Двамата вечерят в изискан панорамен ресторант с изглед към Витоша. Пианист свири за Лидия класически музикални филмови етюди. След вечерята двамата се оправят към вила извън големия град. В къщата, Лидия разкрива на Калоян, че няма никакъв сексуален опит, което видимо смущава мъжа. Калоян се опитва да обясни на момичето, че не е длъжна да прави нещо, за което не е готова, но Лидия започва да го целува като разкопчава ризата му. Мъжът бавно сваля дрехите й и изгася лампата.. Сутринта, на връщане към малкия град, Калоян признава на Лидия своите чувства. Казва и още, че точно днес се пада и рожденият му ден. Лидия се усмихва дяволито, целува го по устните и вади малката красиво опакована и завързана с черно-червена панделка кутия. Момичето моли мъжа да не бърза и да отвори своя подарък по-късно вечерта. След тази нощ, Калоян и Лидия се виждат отново на конкурса за красота в малкия град, който Кристина печели.
За своята 18 годишнина, по куриер, Лидия получава първия си професионален договор като фотомодел. Момичето пропуска бала на легло под предлог, че страда от лошо респираторно заболяване, за което успява да заблуди и двамата си родители с бележка от личния си лекар. Идва краят на учебната година. Лидия взема своята диплома, сбогува се кратко с баба си, с близнаците и Симеон и още същия ден, с автобус, заминава за София. На майка си и баща си оставя две отделни, недълги писма. (Лидия е много, много умно момиче, което никога не е вярвала в Голямата любов. )Нейният втори, най-голям грях е, че мрази нищетата и ненавижда бедността. Лидия има специално умение- наследява от баща техническия му талант. Тя поправя старото семейно видео, както и „счупените“ телефони на приятелките си срещу скромни суми, или услуги. Какво получава Калоян като подарък? Най-обикновена флашка. Със записите на срещите му с Кристина в хотелската стая в малкия град. Със запис на празника организиран от собственика на бара, на който се употребяват наркотични вещества. И някои други записи.. Както и започнах. Лидия е красива и млада.

Няма коментари:

Публикуване на коментар