събота, 22 август 2015 г.

сладоледни топки




"Ум летува, ум зимува...", от Ум, белият делфин, или когато си в пагубното „изгубил и ума, и дума“, защото по дяволите и кои са дяволите, които се топят.
Бе краят на лятото, на плажа и на ледените топки. Топлийката Ума и Кабърката Дума обитаваха райберст айсберг* недалеч от старата Гума Богдана, която смяташе себе си за последния сред последователите на Пластелинко Попович; Попович бе дал началото на триизмерната- пластична философия. "Ребята, веднъж дори успях да изтрия самото Слънце, ех, беше на детска рисунка, но другарят Пластелинко, с който тогава деляхме цигарена кутия, помня, мъдро отбеляза: "Истината е гумата с двете меки остриета- бяло и червено".., а аз скромно се изчервих. Не ми забелязвайте сега, че съм поизбледняла, плийз! "
- Мамо, ти не търсеше ли кабърче?
- Търсех, но това при сладоледа във фризера ли се криеше? Вижда ми се леденясало?! Благодаря, съкровище!
Рибата С три очи не обичаше Северния ледовит океан и изобщо: тя ненавиждаше студа и студеното време!! Обаче веднъж бе тръгнала натам, към севера, подтикната от своята пралеля и праотец на всички акули- Рибата Кост от риба. Летяха с помощта на нейните букети, за да се снимат с жълтите мечки. По пътя се скараха концептуално, после като истински риби замълчаха и Рибата С три очи се гмурна в облаците за стоп. В дълбоката дълбочина скоро се разнесе слух, че Рибата Кост от риба е гушнала вековния букет при полет. Никоя риба, или рак не отрече, или не потвърди речено- стореното от вълните и повторено от теченията, защото рибите бяха забравили що е туй полет. Мидите от своя страна пият коктейлите си само с дълги сламки.
В сряда, Ума пусна пералнята, която падайки се превъртя в мустакато кубче на Рубик с кокер на златиста каишка под ръка. След изчезването на Дума- приятелката, духовната спътница и любовницата, почти безкрайната нощ, която двете толкова ненавиждаха и се виждаше прелестна. Едно жълто желирано мече и се предложи- приближи се, дори я заговори, но бе отсвирено-  с острото напред. Ума засънува, че е блестящо око в перото на паун преди да отлети. Глухата Гума Богдана, прекалила със замразени ягоди, получи хипер- двойна пневмония и се пречупи до Скука и Болка.
На рисунката, която висеше бодната с кабъра над детското легло, трите малки котета ближеха сладолед, котката дремеше до Слънцето, а четвъртото от котилото се измъкна изпод леглото и качи при детето, което точно в този момент завършваше „местенце“ ** и похапваше от мечетата.

*райберст айсберг, или накратко аз-бест- неприродна форма на постменталното строителство

** „местенце“- мястото където пресичат светофарите

Няма коментари:

Публикуване на коментар